PropertyValue
rdfs:label
  • Generaal
rdfs:comment
  • Generaal is een hoge, in veel landen de hoogste, militaire rang. De titel wordt gebruikt in de landmacht en soms in de luchtmacht. In zeemachten is de titel equivalent aan de rang admiraal. De generaal is een viersterrenfunctie en kent doorgaans nog twee lagere gradaties: luitenant-generaal (drie sterren) en generaal-majoor (twee sterren). Sommige landen, zoals Nederland, kennen nog een brigadegeneraal (1 ster). Enkele landen kennen hogere rangen zoals de maarschalk (maarschalksstaf als onderscheiding) of een vijfsterrengeneraal (general of the army). In het Duitse leger bestond tot 1945 ook de rang van Generaloberst (kolonel-generaal).
  • generaal (generaal) is een militaire rang, gelijk in hoogte aan wat bij de meeste andere beschavingen in dienst wordt gebruikt. De generaal is de meest senior vlagofficier van een gevechtsorganisatie (de enige rang die ooit hoger is geweest was de maarschalk). In vergelijking staat de rang gelijk aan de infanterierang van admiraal, de Cardassian unie's rang van legate, of de thot rang van de Breen confederatie.
dcterms:subject
dbkwik:nl.memory-alpha/property/wikiPageUsesTemplate
abstract
  • generaal (generaal) is een militaire rang, gelijk in hoogte aan wat bij de meeste andere beschavingen in dienst wordt gebruikt. De generaal is de meest senior vlagofficier van een gevechtsorganisatie (de enige rang die ooit hoger is geweest was de maarschalk). In vergelijking staat de rang gelijk aan de infanterierang van admiraal, de Cardassian unie's rang van legate, of de thot rang van de Breen confederatie. Deze rang bestaat in een bepaalde vorm ook in de rangorde van andere culturen, zoals de Amerikaanse troepen, de MACO's, het Romulan sterrenrijk, de Andorian rijkswacht, de Bajoran militie en de Klingon defensiemacht. Veel rangensystemen hebben ook weer een onderverdeling van de rang generaal, namelijk (vanaf de meest hoogste): commandant generaal, generaal, luitenant generaal, generaal-majoor en brigadier generaal (ook wel brigadier genoemd).
  • Generaal is een hoge, in veel landen de hoogste, militaire rang. De titel wordt gebruikt in de landmacht en soms in de luchtmacht. In zeemachten is de titel equivalent aan de rang admiraal. De generaal is een viersterrenfunctie en kent doorgaans nog twee lagere gradaties: luitenant-generaal (drie sterren) en generaal-majoor (twee sterren). Sommige landen, zoals Nederland, kennen nog een brigadegeneraal (1 ster). Enkele landen kennen hogere rangen zoals de maarschalk (maarschalksstaf als onderscheiding) of een vijfsterrengeneraal (general of the army). In het Duitse leger bestond tot 1945 ook de rang van Generaloberst (kolonel-generaal). De term kwam op toen ook de professionele legers opkwamen, aan het eind van de 16e eeuw, begin 17e eeuw. In eerste instantie werd de term generaal toegevoegd aan andere militaire rangen, zoals kapitein-generaal, luitenant-generaal, sergeant-majoor-generaal (later: generaal-majoor) en soms ook kolonel-generaal. De toevoeging werd gebruikt voor de hogere militaire leiders. In Nederland is een generaal een opper- of vlagofficier. De luitenant-generaal en de generaal hebben recht op de aanspreektitel "Excellentie".
is Rang of
is karakter of
is commandanten of